top of page

Recensie gastcollege Piet Jan Dijkstra

 

 

Vandaag stond een leuke interactieve les op het programma waarin een aantal zaken helder werden. Ik vroeg me altijd al af hoe reclames nou eigenlijk tot stand komen en wie die leuke banen hebben. Als er ideeën moeten komen voor reclames, worden er eerst concepten bedacht door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Wat deze bedrijven doen is heel veel brainstormen en uiteindelijk ideeën aanleveren aan reclamebureaus. Deze ideeën heten dan concepten en hierin zijn een aantal zaken belangrijk:

 

- Het concept is de achterliggende boodschap die een bedrijf wil overbrengen naar de doelgroep.

- Ik verwarde het concept met thema. Het verschil is dat het concept eigenlijk de kapstok is voor communicatie onderdelen      Hieronder vallen dan thema,gekozen middelen, gebruikte beeld en tone of voice van de tekst.

- Het thema wisselt in een langlopende campange wel eens, het concept niet.

- Nog een duidelijker verschil is volgens Piet Jan dat een thema op je bewust zijn speelt terwijl een concept niet duidelijk zichtbaar wordt gemaakt in een reclame en dus op je onderbewustzijn speelt. Dit blijft het meeste hangen.

 

Het onderbewustzijn wordt vaak op de juiste manier geraakt door reclamemakers en dit vind ik knap. Het lijkt me ook wel eens leuk om een marketingconcept te bedenken voor een bedrijf en te kijken hoe het in de praktijk gaat, wat het teweegbrengt qua reacties en welk effect het heeft.

 

Voorbeeld hierin is Axe deo, waarbij het 'Axe effect' duidelijk te zien is.

Een man die zich in de reclame vaak overdreven veel Axe opspuit wordt

onweerstaanbaar voor vrouwen. Axe zou dus volgens de reclame vrouwen

aantrekken, en in feite is dit ook zo, maar dit komt niet door de deo, maar

omdat je er in gelooft. Het concept is dus eigenlijk simpel, gebruik Axe en

vrouwen vinden je onweerstaanbaar. Wat je altijd ziet is de volgende zin in

Axe verpakkingen en reclames: Spray more, Get more! Dit komt weer overeen

met de overdreven mate waarin de steeds wisselende figuren in deodorant

opspuiten de reclames zoals: de chocolademan, de getekende bosjesman,

houthakkers, bouwvakkers, studenten etc. (dit zijn dus de thema's). Door dit consistent te doen, zijn mensen dus ook eerder door hun deodorant heen en op deze manier wordt er meer deodorant verkocht. Slim.

 

 

Sales, marketing of communicatietijdperk?

 

Het sales tijdperk hebben we al gehad in de jaren 50, dat was al bekend, maar werd nog bevestigd door Piet Jan. Ook vertelde hij dat wij als studenten marketing eigenlijk veel achterhaalde dingen leren (grappig) en dat marketing eigenlijk thuis hoort in de jaren 80. Tegenwoordig wordt het volgens Piet Jan steeds belangrijker om op de juiste manier te communiceren met je klant. Hierin is het belangrijk informatie te winnen over die klant en dus moet je interactie creeëren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van social media. Belangrijk hierin is luisteren naar wat de klant zegt en minder over je zelf praten. Toon interesse in de klant!

 

Concepten en thema's. Het lijkt dus op elkaar voor de leek, maar verschilt enorm. Leuk college met leuke voorbeelden en een gezonde dosis humor. Piet Jan mag van mij wel vaker langskomen om eens wat te vertellen over dit soort zaken. Ik vind het altijd wel leuk om naar mensen te luisteren die ergens helemaal gepassioneerd over zijn. Dan komt het echt vanuit het hart en bij dat soort mensen houd ik mijn aandacht er ook bij.

​FOLLOW ME

  • Facebook Classic

Created by Jeroen Brandsma

 

bottom of page